Site Loader

Veel mensen zitten tegenwoordig in de schulden, volgens het Nibud heeft 62% van de Nederlandse bevolking betalingsproblemen en achterstanden.

Hypotheek en hypotheekschulden

Een grote percentage van de schulden is natuurlijk de hypotheekschuld maar deze schuld houden wij nu even buiten beschouwing. Wat wel een interessant feit is, is dat de Nederlandse hypotheekschulden de een van de grootste van wereld zijn.

Vaak zijn hypotheekschulden niet te vermijden aangezien de huurprijzen ook erg hoog zijn in Nederland, maar vaak zijn er alternatieven om hier op te besparen of anders mee om te gaan. Momenteel leven wij in een tijd dat de rente zo laag is, dat het bijna dom is om te gaan huren (over de lange termijn). Je kan de rente voor 20 jaar vast zetten en deze is nu 1,85%.

Neem een ‘verstandige’ hypotheek

Om een verstandige hypotheek te nemen, maakt de bank vaak een berekening. Hierdoor ga je niet meer dan 30% van je bruto inkomen gaat betalen. In de loop van de jaren is dit percentage naar beneden gegaan. Wel moet je steeds meer eigen geld inleggen, wat een goede zaak is. Maar vaak is dit niet genoeg om betalingsproblemen te voorkomen. Omdat veel mensen een te hoge hypotheek nemen om hun ‘droom’ te kunnen huis te kopen. Terwijl dit ook nog in de toekomst bereikt kan worden.

Wij hebben zelf een hypotheek gekocht met het idee dat we niet voor het huis wouden leven. Wij willen ruimte overhouden voor vrijheid en reizen. Wellicht heeft u andere interesses dan ons en wilt u heel graag een mooi huis. Maar hou er rekening mee dat u dan op andere zaken moet gaan besparen. Focus op datgene wat je heel graag wilt, daar is het geld ook uiteindelijk voor.

Wij betalen circa 10% van ons netto inkomen aan de bank voor onze hypotheek. Dit is dan een 100% annuïteitenhypotheek, dus na 30 jaar is het huis afbetaald. Maar dit willen wij eerder gaan afbetalen zodat we nog lagere maandlasten hebben.

Deze kosten staan in ieder geval voor ons de aankomende 20 jaar vast tegen een rente van 2.25%. Dus qua hypotheeklasten zitten wij heel laag. Hierdoor hebben wij veel vrijheid wat betreft onze andere uitgaven. Het meeste geld wordt gebruikt om te reizen, uitjes, veel te sparen en vooral investeringen in ons bedrijf. Deze investeringen zorgen ervoor dat ik meer expertise krijg d.m.v opleidingen, seminars en cursussen op mijn vakgebied. Verder kunnen we investeringen doen om assets te kopen. Deze assets zijn bijvoorbeeld: Aandelen, bedrijven, obligaties, leningen of vastgoed.

Het probleem met schulden

De hypotheekschuld omschreven zoals hierboven is vaak niet het grootste probleem. De schulden die grote problemen veroorzaaken zijn vaak de ‘slechte’ schulden. Deze schulden worden gebruikt om dingen te kopen en om te consumeren. Zaken zoals tv’s, iPhones, computers, auto’s, vakanties of andere zaken die minder waard worden of niets meer waard zijn. Deze kredieten worden ook wel consumptieve kredieten genoemd. Deze kredieten moeten met alle mogelijkheden vermeden worden. De schulden die hieruit voort komen hebben vaak een hoge rente waardoor je nog extra wordt afgestraft omdat je ervoor leent. Spaar eerst voordat je zulke dingen wilt gaan kopen anders blijf je er jaren voor betalen en werken!

Vaak is de oorzaak met schulden dat je de drang hebt om wat te gaan kopen. Zodra je dan de winkel binnenkomt laat de verkoper je weten: je hoeft maar zoveel euro te betalen iedere maand i.p.v een groot bedrag in een keer. Maar vaak ben je veel meer kwijt en moet je vervolgens iedere maand het geld overmaken. Wat jou weer tegenhoud om meer over te houden per maand. Terwijl je dit bedrag iedere maand had kunnen sparen en vervolgens het gene te kopen wat je graag wilt. Zo betaal je het in één keer zonder rentes. Zodra je het gekocht hebt, hoef je er niet meer voor te betalen.

Zodra je veel geld overhoud en dit spaart kan je dingen kopen die je graag wilt. Zolang je maar genoeg gespaard hebt voor je buffer (van minimaal €1.000). De sleutel is om €1.000 te sparen, een schulden terug betalingsplan te maken. Daarna spaar je ongeveereen 10 – 20% van je netto loon om je buffer aan te vullen tot minimaal 6 maanden van je maandelijkse uitgaven. Wat je daarnaast overhoudt kun je besteden aan dingen waar je gelukkig van wordt.

Hoe schulden inkomsten kunnen genereren

Zodra je de basis goed hebt: 6 maanden aan uitgaven gedekt en elke maand spaar je geld voor andere zaken, kan je de rest van het geld gebruiken om inkomsten uit te halen. Dit geld gebruiken we om te investeren in assets. Zoals aandelen, vastgoed en jezelf. De beste investering die je kan doen is altijd in jezelf. De grootste asset die je hebt is je expertise en een manier om deze expertise om te zetten in cash flow, zij het door een baan of je eigen bedrijf.

Daarnaast zijn de bekendste mogelijkheden om je geld te laten groeien d.m.v te investeren in aandelen en vastgoed. Aandelen doet men vaak via een broker en vastgoed met een vastgoedlening of cash. De beste manier om te investeren is een asset te hebben die cash flow geeft.

Investeren

De beste cash flow investeringen zijn gezins-gebouwen en dividend aandelen. Wat voor u het beste is, ligt aan hoe u wilt investeren. Met vastgoed valt er vaak meer te verdienen omdat u geld van de bank kan gebruiken om een pand te kopen. Zelf legt u dan een bepaald percentage in van de aankoopsom en leent u de rest die u over vaak 10 – 20 jaar terug betaald. (ligt aan de bank). Zodra u het pand heeft kunt u hem verhuren voor meer dan dat de hypotheek kost. Vaak maak je hier 7 – 10% rente per jaar op het ingelegde bedrag. De hypotheek wordt afbetaald door je huurders en je hebt een netto cash flow die iedere maand geld in jou laatje brengt.

Door dit geld te sparen en wederom investeert in nog een pand, krijg je steeds meer cash flow en wordt je steenrijk. Dit is waarom de meeste rijken, rijker worden. Doordat er steeds meer cash flow komt om verder te investeren.

Het enigste nadeel wat je kan treffen is dat je een te duur pand koopt, slechte huurders hebt die de boel kapot maken of niet betalen, dat het huis leeg komt te staan en het jou alleen maar geld kost. Maar om iets meer te willen met je geld, moet je toch wat risico nemen.

Het motto van dit artikel: Gebruik schulden niet om dingen te kopen die je niets opbrengen, maar gebruik het om juist meer inkomsten te krijgen en gebruik het verstandig! Indien je teveel schulden neemt, kan je snel in de problemen komen. Hou je buffer hoog indien u investeert met schulden zodat je tijdelijke tegenslagen kunt opvangen!

Hou ons in de gaten voor toekomstige posts over investeren en schulden!

Tot snel,

Sven Uuldriks van UuldriksBudgetCoaching.nl

Uuldriks finance

We are focused on getting people like you out of debt, how to start saving money and how you can be more of value to other people, so you can have a bigger income in the future. Be sure to ask any questions and contact us on this website or our mail @ Info@uuldriksfinance.com

Geef een reactie

Uuldriks financial Coaching

Uuldriks financial Coaching

Welkom op onze website Uuldriks Finance. Deze website is onderdeel van het bedrijf Uuldriks BudgetCoaching. Deze website focust zich op onze missie op gebied van persoonlijke financieen uit te breiden. Graag willen wij mensen bewust maken wat geld precies is, hoe geld werkt en welke waarde wij voor u kunnen betekenen op dit gebied. Veel mensen zitten in schulden, kunnen bijna niet rondkomen of zitten vast in de middenklasse. Graag willen wij helpen om door te groeien tot u zich rijk voelt in het leven. Rijk worden is een kwestie van mindset. Volg onze website en leer hoe u verder komt in het leven!

Bekijk volledig profiel →